tel. 03 / 71 20 600 (Petrovče) | 01 / 24 45 680 (Ljubljana) | 02 / 48 00 141 (Maribor)

Zvita garažna vrata, škripajoči tečaji, težko odpiranje garažnih vrat – napačno svetovanje in napake pri vgradnji garažnih vrat v lastni režiji lahko hitro pokvarijo vaše veselje z novimi garažnimi vrati in postanejo v najslabšem primeru celo vzrok za težke nesreče. V nadaljevanju navajamo 5 razlogov, zakaj je vgradnjo garažnih vrat najbolje prepustiti profesionalcem.

1. Stara garažna vrata je treba pravilno odstraniti.

V primeru zamenjave garažnih vrat je treba pred vgradijo novih najprej odstraniti stara garažna vrata. Pri tem je vsekakor potrebna previdnost in nekaj znanja. Kdor na primer preide od dvižnih garažnih vrat na sekcijska garažna vrata, mora poleg samih vratnih kril odstraniti tudi pritrdilne elemente na stenah in stropu, zato da se lahko pritrdijo sestavni deli novih garažnih vrat. Pri odstranjevanju dvižnih garažnih vratih lahko vratna krila povzročijo težke telesne poškodbe, ker so natezne vzmeti močno napete. Prav tako lahko pride do padca vratnih kril, lamel, pogona ali kakšnega drugega dela starih garažnih vrat.

2. Pomembna je natančna izmera odprtine za nova garažna vrata.

Da se bodo nova garažna vrata prilegala garažni odprtini, je pomembna natančnost pri izmeri. V mnogih primerih je potrebno upoštevati naklone ali pa morda višina garažnega stropa ni ustrezna, da bi lahko brez težav vgradili nova garažna vrata. Starejše garaže imajo pogosto posebne mere, ki jih je potrebno upoštevati in zahtevajo nestandardne rešitve. Naslednji problem, ki lahko nastane pri izvedbi meritve, je napačna izmera pozicije vodil. Če je vodilo napačno montirano, se garažna vrata težko odpirajo, delajo hrup pri odpiranju in zapiranju ali pa se sploh ne odprejo.

3. Izbira materiala za montažo garažnih vrat lahko vpliva na varnost same uporabe.

Preden se garažna vrata lahko montirajo, je potrebno izbrati prave vijake, vložke in druge materiale, ki ustrezajo tipu stene. Razlika je namreč, če je stena iz betona ali iz jekla. Ker nastanejo pri odpiranju in zapiranju garažnih vrat velike vlečne in pritisne sile, je za varnost same uporabe garažnih vrat izredno pomembno, da so vodila pritrjena na steno z ustreznimi pritrdilnimi sredstvi.

4. Montažo pogona garažnih vrat je dobro upoštevati že v fazi načrtovanja.

Sodobnih garažnih vrat si ni več mogoče predstavljati brez avtomatskih pogonov. Zato, da imajo pogoni garažnih vrat prostor na stropu garaže in tvorijo skupaj z garažnimi vrati celostno enoto, je dobro, če se montaža pogona upošteva že pri samem načrtovanju. Strokovnjaki lahko pri tem najbolje presodijo, kateri pogoni so primerni za katera vrata in hkrati poskrbijo, da so vsi deli na pravem mestu ter da vse pomembne varnostne funkcije pravilno delujejo.

5. Poskrbeti je treba za pravilno uničenje oz. odvoz starih garažnih vrat.

Po vgradnji novih garažnih vrat je treba stara garažna vrata pravilno zavreči. Pri starih lesenih garažnih vratih je na primer treba paziti, da se ne uporabijo kot les za drva, saj so bila v času uporabe verjetno večkrat premazana. Tudi pri starih jeklenih garažnih vratih velja, da jih je potrebno odpeljati na ustrezno zbirno mesto za odpadke, kar pa zahteva čas in denar. Hörmann prodajni zastopniki naredijo za vas tudi ta korak in odpeljejo stara vrata takoj po odstranitvi.

Erazem Špacapan

Ime
Priimek
Elektronski naslov
cookie