tel. 03 / 71 20 600 (Petrovče) | 01 / 24 45 680 (Ljubljana) | 02 / 48 00 141 (Maribor)

Redno čiščenje in vzdrževanje garažnih vrat zmanjša možnost okvare ter zagotavlja daljšo življenjsko dobo vaših vrat. 

Garažna vrata so poleg vhodnih vrat najbolj izpostavljena različnim vremenskim vplivom in zunanjim dejavnikom, kot so vročina, mraz, sonce, sneg, dež, prah, dim, ipd. Poleg tega so garažna vrata običajno pogosto v uporabi, zato je redno vzdrževanje in čiščenje izredno pomembno za njihovo nemoteno delovanje in zagotavljanje dolge življenjske dobe.

V nadaljevanju sledi nekaj navodil in nasvetov, kako pravilno vzdrževati in čistiti garažna vrata Hörmann.

Kako pogosto se čistijo vrata?

Vrata je treba očistiti vsake 3 mesece.

Kako očistiti vrata?

/images/temp/bg/drsno-obmocje-vrat.jpg Za čiščenje in nego garažnih vrat je dovolj voda. Za trdovratnejšo umazanijo lahko uporabite toplo vodo z nevtralnim, neabrazivnim detergentom (gospodinjsko čistilo, pH 7).

Drsno območje med lamelo in vodilom (glej sliko) je potrebno ohranjati čisto in brez prahu, da ne pride v tem delu do poškodbe barve.

Površino vrat Woodgrain, Silkgrain, Sandgrain, Decograin, DecoColor in Duragrain najlažje očistimo z izdelki podjetja SONAX (s sredstvom za poliranje, gobico za poliranje in krpo iz mikrovlaken za poliranje). Uporaba polirnih strojev se NE priporoča.

Čistilni robčki SONAX za enkratno uporabo so zelo primerni za čiščenje po vgradnji vrat ter čiščenje zasteklitev. Primerni so za površine Woodgrain, Silkgrain, Sandgrain, Decograin, DecoColor, Duragrain in Planar.

Sredstvo SONAX za čiščenje svetlečih / LACK površin je uporabno pri površinah Woodgrain, Silkgrain, Sandgrain, Decograin, DecoColor, Duragrain in Planar.

SONAX Clean and Drive robčki z voskom za enkratno so prav tako uporabni in primerni za čiščenje po vgradnji vrat. Primerni so za površine Woodgrain, Silkgrain, Sandgrain, Decograin, DecoColor in Duragrain.

/images/temp/bg/ciscenje-zasteklitev-in-vrat2.jpg

Kako odstraniti trdovratno umazanijo?

Trdovratno umazanijo iz površin Sandgrain, Decograin, DecoColor in Duragrain lahko odstranimo s standardnim lakom za avtomobile. Priporočamo "AutoPolitur" podjetja Sonax. Uporaba polirnih strojev se NE priporoča.

Pozor! Za površine Sandgrain in Planar Matt Delux obstajajo ločena priporočila za čiščenje. 

Kako osvežiti barvo vrat?

Če je barva zaradi pomanjkljivega vzdrževanja in nege zbledela, je potrebno površino najprej temeljito očistiti z vodo in pH nevtralnim čistilom, da se odstranijo vsi ostanki in prašni delci. Nato obdelajte barvo s čistilom Sonax in za tem barvo ponovno poživite s "SONAX XTREME Protect + Shine Hybrid NPT".

Postopek je primeren za površine Woodgrain in Silkgrain.

Kako očistiti zasteklitev?

/images/temp/bg/ciscenje-zasteklitev2.jpgNečistočo in prašne delce najprej temeljito sperite z vodo. Po potrebi operite zasteklitev z vodo in pH nevtralnim čistilom za gospodinjstvo in mehko, čisto krpo. Za čiščenje zasteklitve se lahko uporablja tudi "Clean & Drive Turbocleaner krpa 40x50 cm".

Če so okna kljub temu motna, pomaga le menjava zasteklitve.

Kako vzdrževati motive iz nerjavečega jekla, talne profile (ST) in kljuke?

Za nego nerjavečega jekla priporočamo, da pred uporabo pretresete "SONAX negovalno peno iz nerjavečega jekla". Sprej razpršite na krpo, ki ne pušča vlaken, in obrišite ustrezno površino.

Pri zelo umazanih površinah se uporabi "SONAX XTREME METAL POLISH".

/images/temp/bg/ciscenje-profilov2.jpg

Kako odstraniti rjo na vratih?

Najprej vrata očistite z vodo. Nato uporabite "Sonax Rosemaker Remover". Sredstvo za odstranjevanje rje razpršite in pustite delovati približno 3-5 minut. Potem odstranite madeže rje s krpo. Za tem vrata še enkrat temeljito sperite z vodo. Upoštevajte navodila proizvajalca za obdelavo!

Postopek je namenjen površinam Woodgrain, Silkgrain, Sandgrain, Decograin, DecoColor, Duragrain in Planar.

Kako lahko s površine vrat odstranimo drevesno smolo ali posušene ptičje iztrebke?

Za čiščenje drevesne smole in iztrebkov je "SONAX BaumharzEntferner" najbolj primerno sredstvo.

Kako čistiti tesnila na garažnih vratih?

Za čiščenje tesnil na garažnih vratih priporočamo "SONAX čistilo za gumo".

/images/temp/bg/ciscenje-tesnil.jpg

Katere sestavne dele na vratih je treba redno mazati?

Tečaje, ležaje vzmeti in držalo vzmetne gredi je treba vsake 3 mesece mazati z oljem ali mastjo, npr. z "Würth HHS® Lube".

Tirnic oz. vodil ne smemo oljiti ali namazati. Če na vodilih obstajajo znaki rjavenja, jih lahko očistite s Sonax "AutoPolitur". To hkrati varuje pred ponovnim rjavenjem. Tudi cilindričnega vložka ne smemo oljiti, ampak ga je potrebno vsake dve leti obdelati z vzdrževalnim razpršilcem za cilindrični vložek.

/images/temp/bg/tecaji-in-lezaji.jpg

Kako barvati vrata?

Najprej očistite celotno površino vrat. Tesnilo vrat je priporočljivo odstraniti. Nato površino vrat s finim brusnim papirjem (vsaj 180 / 220 ) zbrusite. Očistite z vodo, posušite in razmastite.

Za vrata z osnovnim premazom se trgovinska barva lahko uporablja za zunanjo uporabo.

Za vrata Deko površin se lahko na prostem uporabljajo trgovinske akrilne barve.

Površino je mogoče barvati s čopičem ali valjati z valjčkom. Upoštevajte navodila za obdelavo proizvajalca barve! Ko se barva posuši, vstavite tesnila.

Kako vzdrževati lesena vrata?

Da bi ohranili zaščitni učinek, je treba leseno površino vrat redno preverjati glede na stopnjo vremenskih razmer in jih po potrebi strokovno popraviti (vsaj enkrat letno).

Očistite umazane površine in jih obdelajte z brusnim papirjem (280). Za premazovanje so primerne kakovostne glazure na vodni osnovi. Temnih glazur ne uporabljajte na neposredni sončni svetlobi. Nikoli ne uporabljajte površinskih barv, ker bodo preprečile enakomerno izmenjavo vlage. Premajhen premaz poveča tveganje za razpoke v lesu.
* PDF datoteko z nasveti za vzdrževanje in čiščenje garažnih vrat najdete TUKAJ.
** Vse informacije na tej strani so zgolj nasveti in priporočila za čiščenje. Garancije, da bo čiščenje uspelo, Hörmann ne more dati.

Ime
Priimek
Elektronski naslov
cookie